Högakusten område
Besöksmål Stortorget
Upplev

Stortorget

Från utsiktsplatsen Stortorget har du en vidunderlig utsikt över ett landskap format av 10 000 års landhöjning. Den branta,  femhundra meter korta stigen, leder upp till utsiktsplatsen på 135 meters höjd över havet.  Längs stigen finns det viloplatser att pusta ut vid.

 

För 2 500 år sedan såg man från Stortorgets topp ut över en stor havsvik. Idag domineras utsikten av de höglänta kustbergen och de nya landområden som rest sig ur havet och där människor slagit sig ner.

Så sent som i mitten av 1800-talet hade Vågsfjärden förbindelse med havet. När Nordingrå kyrka byggdes kunde byggmaterial fraktas med båt till platsen.

Nu är Vågsfjärden avsnörd från havet och har blivit en sjö. Om ungefär femhundra år kommer nästa havsvik att snöras av, Kråknäsfjärden. Det smala sundet mellan Häggnor och Storberget kommer att grundas upp och förvandla Kråknäsfjärden till en insjö. Avsnörda havsvikar är ett av de unika fenomen som givit Höga Kusten status som Världsarv.

Häggvik har med sin skyddade hamn varit en viktig plats för såväl fiske som båttransporter av gods och människor längs norrlandskusten.

Numera är Häggvik mest känt för friluftsmuseet Mannaminne, med ett femtiotal kulturhistoriskt intressanta byggnader på temat fiske, jordbruk och konst.